2011. április 2., szombat

már a Facebook -on is.



Külföldi orvosi munka a Facebook-on

2011. április 1., péntek

Angliai orvosi ruhaviselet - a fehér köpeny - már a múlt.

Angliai orvosi ruhaviselet - a fehér köpeny - már a múlt.


       Hol vannak már a szép idők mikor a fehér köpenyesek, kemény, fehér, (menőbbek Schol típusú) klumpa papucsban mentek vizitelni. Az elmúlt jópár évben jelentősen megváltoztak az orvosi munkaruházat szabályai a UK-ben. Ezt mind kórházi asepsis és anti-sepsis okokból próbálják indokolni az angol kollegák.  Sokszor egy orvost nehéz megkülönböztetni egy látogatótól, persze a figyelmesebbek felfedezik a gondosan elrejtett csipogót és egy 3X5 cm névkártyát. Jogosan hangzik el nap mint nap a kérdés a betegek részéről: How are you?  Íme néhány példa a teljesség igénye nélkül.

Az NHS-ben a kötelező ruhaviselt orvosok számára a következő: Zárt lehetőleg alkalmi cipő, papucs és szandál viselete tilos. Férfiak részére ing, szövetnadrág övvel, nyakkendő, ha szeretne viselni csak is csokornyakkendő. Ingujj könyökig felhajtva  „bare below elbow”, folyamatosan addig amíg a kórházban tartózkodik. Óra, gyűrűk nem megengedettek, kivéve karikagyűrű.

 Hölgyek részére szoknya harisnyával, vagy nadrág, blúz vagy ing, a karon úgyszintén könyékig semmi sem lehet. Hosszú haj összefogva. Körömlakk, műköröm nem engedélyezett. Ez mind Infection control indokból történik. A you tube-on számtalan videót találhat a témában. A „dress code” betartását a kórház folyamatosan ellenőrzi.

Persze mondani se kell azért sokan visszasírják a fehérköpenyt, és az azzal járó privilégiumokat…..