2010. november 10., szerda

Gyakran ismételt kérdések (angliai orvosi munkához)

Talán ezek lennének a leggyakoribb kérdésék. Ha önnek kérdése van kérem tegye fel a kommentekben.
"Könnyebb-e orvosnak lenni Angliában?"

"Sajnos nem, de a kielégítõ mértékû fizetés kompenzálja a fáradtságos munkát."

" Igaz-e az, hogy Angliában olyan szigorúan veszik a munkaidõ pontos betartását és nincs túlóra, mert a munkaidõ végeztével a következõ mûszak idõben leváltja kollegáját?"

" A túlóra jól ismert fogalom Angliában, de ez általában a külföldieknek a kiváltsága marad. A jó hír viszont az, hogy az ügynökség kifizeti a ledolgozott óra minden egyes percét. Így a túlóra sem esik olyan rosszul. "

" A locum doctor kifejezés mit jelent pontosan? "

" A locum úgymond helyettesítõ orvos, aki betölt egy üresen maradt posztot, helyettesíti a szabadságon lévõ vagy betegség miatt távol maradó kollegát. "

" Milyen a fogadtatásra számíthatnak a magyar orvosok Angliában?"

" Általában pozitívan állnak a magyarokhoz köszönhetõen jól ismert munkabírásunknak és megbízhatóságunknak. Persze kivételek mindig vannak."

" Szükséges-e az hogy angoltudásom perfekt legyen ahhoz, hogy orvosként Angliában dolgozhassak? "

" Nem szükséges perfekt angol, azonban egy magabiztos középfokú nyelvtudás elengedhetetlen. Fontos a jó kommunikációs készség - mely persze mindig fejleszthetõ - merni kell beszélni, ha kell kérdezni, hisz betegek életérõl van szó."

" Az angol orvosi nyelv könnyû-e a magyaroknak? Gondolok itt a magyar orvoslásban használt megannyi latin kifejezésre. "

" Nem nehezebb mint a latin, a trükk inkább a kiejtésben van. De mindez hamar elsajátítható a mindennapokban, fõleg ha nincs más választás, hisz csinálni, érteni kell. Nem kell aggódni, mert aki egy orvosit el tudott végezni, és beszél angolul, annak ez nem lesz akadály!"


" Hány év munkatapasztalat szükséges az angliai munkavállaláshoz?"


" Magyarországon eltöltött, igazolt fél - egy év szükséges. Ez azt jelenti, hogy a rezidens képzés elsõ éve után szabad az út,
illetve nem akkreditált, de bármely orvosi gyakorlat is megfelelõ, szóval önnek nem szükséges, hogy a rezidens képzésbe bekapcsolódjon!"

Külföldi orvosi munka. Tippek és tanácsok.

A kezdet avagy hogyan fogjunk bele.

Manapság sok orvos gondolkozik azon, hogy külföldön vállaljon munkát. A két főcél Anglia és Németország. Ez a cikk azoknak szól akik Angliát célozzák meg.


            Köztudott, hogy a fő motivációs tényező a külföldi munkavállalásban a jobb pénzkereset, stabilabb, kiszámíthatóbb életvitel. A számottevően jobb munkakörülmények, a szakma szabályainak és feltételeinek minden szempontból megfelelő kórházak és nem utolsó sorban EU munkaidő normatíva betartása várja Angliában a dolgozni vágyó orvosokat.
Ugyanakkor mindenkinek egyénileg kell mérlegelni, hogy valóban szeretne-e és tud-e Angliában dolgozni. Általában a legfőbb akadály a megfelelő nyelvhiány.
Ha ön eltökélt akkor vessen pár pillanatot tippeinkre amivel megkönnyítheti angliai orvosi munkavállalását.

1. Keressen egy kollegát aki dolgozott vagy dolgozik kint.
Kérdezze ki. (Legfontosabb az első kézből való, autentikus tapasztalat.)  Persze 2 vagy 3 kollega még jobb. Jól gondolja végig, valóban szeretne-e és képes-e külföldön dolgozni. Beszélje meg családjával.

2. Gyakorolja angolját, és úgyszintén szakmai angolját.
Nem szükséges perfekt angol, azonban egy magabiztos középfokú nyelvtudás elengedhetetlen. Fontos a jó kommunikációs készség - mely persze mindig fejleszthető - merni kell beszélni, ha kell kérdezni, hisz betegek életéről van szó.

3. Nyelvvizsgának kell. Nélküle nem megy. A legjobb az IELTS Akadémiai 7.0 vagy felette, de más egyéb nyelvvizsgák (Oxford, Cambridge stb.) is elfogadhatók, nem utolsó sorban a magyar állami középfokú (bár ezzel lehetnek problémák)

4. Vásároljon angol nyelvű szakkönyveket, már itthon is kaphatók.
Az Oxford University Press egyik legsikeresebb orvosi kézikönyveit tudnám (Oxford University Handbooks) ajánlani. Na persze nem elég megvenni, olvasni is kell. http://www.doctorsabroad.hu/konyvek.html

5. Készítsen vagy ha megengedheti készítessen  egy profi angol szakmai CV-t, ne hagyja az utolsó percre. A Cv. az ön ajánló levele, megfelelő angollak. http://www.doctorsabroad.hu/cv.html

6. Publikáljon angol nyelvű szaklapokba. Imádják az angolok, nagy előny.

7. Angol kórházi gyakorlat mint például ösztöndíj  (Erasmus, Phd stb) szinte automatikus belépőnek számit.

8. Az angliai clinical attachment (kórházi gyakorlat), úgyszintén automatikus beszállókártya.

9. Járjon utána, hogy tud e fizetés nélküli szabadságot kivenni, így nem veszíti el otthoni állását és haza tud menni, ha nem teszik az angliai élet.

10. Járjon utána, hogy esetleg van e lehetőség Angliai munkájának az otthoni szakképzésbe való beszámítására.  Meglepő, de sokksor ez nem is olyan lehetetlen.

11. Legegyszerűbb egy ügynökség igénybevétele.  Nyilván aki ezzel foglalkozik főállásban az profi a témában. Vigyázzon azonban, sok kontár van a piacon. Szerintünk locum NHS (kórházi) munkára a Doctors Abroad Kft a legmegfelelőbb. http://www.blogger.com/goog_1091039543

12. Repülőjegyek (persze fapados, jó pár hónapra előre lefoglalva)

13. A tévképzetek eloszlatása. A tények:jól figyeljen mert ez most mind igaz!!!

- Anglia jelenleg korlátlan számú orvost fel tud venni mindenféle szakterületen. Ok: Az EU miatt már nem tudnak Indiából és Pakisztánból toborozni. Csak az Unió jön számításba.

- Anglia jobb mint Írország. Ok: nagyobb, több állás (5 millió fő kontra 60 millió), jobban fizető, kisebb gazdasági válság, és nem utolsó sorban közelebb van, olcsóbb az utazás, és az élet is olcsóbb.

- RMO munka vagy Locum NHS munka. Válasz. Attól függ. NHS (dupla fizetés RMO-hoz képest, szakmai előmenetel, valódi orvosi munka műtétekkel, ambulanciával stb. csak úgy mint otthon „The real world”) RMO (több szabadidő, kevesebb pénz, szakmai előmenetel nulla, de nagyon kényelmes. Jobbára vérvételi tevékenységből áll.)

Sok sikert mindenkinek.