2014. május 1., csütörtök

Milliárdos patikaüzlet Debrecenben - Debrecen: nincs béke

     "Csaknem egymilliárd forintnyi osztalékot fizettek ki az utóbbi tíz évben a Debreceni Egyetem főgyógyszerészének céges érdekeltségeiben. A klinikai központ területén működő magánpatikák – az egyetem számára előnytelen – bérleti szerződését egy olyan vezető betonozta be, akinek rektori kinevezéséért korábban a helyi szocialisták kampányoltak"


“Újratárgyalná a Debreceni Egyetem rektora az intézmény hosszú távú külsős szerződéseit, mivel azok jelentős része kárt okoz az egyetemnek – hangzott el a Hír Televízió Célpont című műsorában. A tegnap esti riport szerint csaknem egymilliárd forintnyi osztalékot fizettek ki az utóbbi tíz évben az egyetem főgyógyszerészének érdekeltségeiben. Az egyetemi klinikai központ területén ugyanis az intézmény Trestyánszky Zoltán által irányított saját gyógyszertára mellett két közforgalmú patika is működik, amelyeknek betéti társaságában szintén feltűnik a főgyógyszerész. 





A Hír TV szerint mindkét cég különösen hosszú távra szóló szerződéssel rendelkezik, és a piaci ár töredékéért bérel helyiséget az egyetemtől. – Az első szerződés 1995-ben köttetett és 2026-ig szól, ráadásul kizárólagos is, vagyis az egyetem nem engedhet másnak patikajogot az intézmény területén – magyarázta a Célpontnak Mészáros József, az egyetem főtitkára.
A szerződéseket legutóbb tavaly nyáron foglalták egységes szerkezetbe, „bebetonozva” a 2026-os lejáratot és a kizárólagosságot. Bérbeadóként az egészségügyi centrum azóta már leköszönt vezetője, Paragh György írta alá, akinek rektori kinevezése mellett a helyi MSZP is kampányolt. Emlékezetes, amikor Balog Zoltán miniszter a szenátusi döntéssel ellentétben nem őt, hanem Szilvássy Zoltánt találta alkalmasabbnak, a debreceni szocialisták a köztársasági elnököt arra kérték, ne írja alá a kinevezést. A szóban forgó patikák mindenesetre jelentős forgalmat bonyolítanak le. Szilvássy szerint volt év, hogy együttes forgalmuk csaknem hétmilliárd forintot tett ki, míg más, jól menő gyógyszertáraké legfeljebb félmilliárdot.
Trestyánszky Zoltán főgyógyszerész a Hír TV-nek azt mondta, saját költségükön rendezték be a patikákat, és nem számítottak ekkora forgalomra, szerinte a kezdetekkor ezt „senki sem üzletnek tekintette”  derül ki az mno.hu-n.