2014. november 21., péntek

Szakorvosi fizetések az EU-ban.

Szakorvosi fizetések az EU-ban.

Sokan teszik fel a kérdést Magyarország legnagyobb orvosi egészségügyi munkaerő közvetítőjének, hogy vajon milyen fizetésekre számítanak, ha külföldön vállalnak állást szakorvosként? A válasz nem is olyan egyszerű. Jelen számításunk a mindenkori alapfizetésre (ügyeletektől és egyéb bérkiegészítő illetmények megtisztított) vonatkoznak, melyek természetesen úgyszintén függnek az aktuális kereszt árfolyamoktól. Mivel a szakorvosi fizetések a pályán eltöltött évekkel emelkednek az itt felsorolt fizetések kezdő friss szakorvosi béreket mutatják. Rezidens fizetések az EU-ban itt


Nettó orvosi keresetek/hó/Euró az EU tagállamaiban.

Bulgária:                     300
Románia:                    370
Magyarország:            475
Szlovákia:                   700
Lengyelország:            850
Csehország:                900
Szlovénia:                  2500
Ausztria:                    4000
Németország:            4500
Franciaország:           4000
Egyesült Királyság:    4800
Hollandia:                  5300
Belgium:                    5900
Dánia:                       6200
Olaszország:              4100






Természetesen ezen fizetések megtévesztőek lehetnek, ezért mindenképpen ajánlott a  vásárlóerő-paritással (angolul „purchasing power parity”, rövidítve PPP) kalkulálni.  (A vásárlóerő-paritással  egy közgazdasági módszer egy alternatív árfolyam kiszámítására két valuta között. A vásárlóerő-paritás méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat. Az említett jószágok (termékek és szolgáltatások) egy úgynevezett kosarat alkotnak, aminek a tartalmát megfontoltan kell összeválogatni.)

Remélem mindenkinek tudtunk segíteni. További információ külföldi orvosi és egészségügyi állásokról itt.  További cikk a témában itt olvashat.