2011. szeptember 25., vasárnap

Kampányolni kezdtek a rezidensek. Indul a felmondókampány!

Kampányolni kezdtek a rezidensek. Indul a felmondókampány! 

  • Forrás MTI
2011. szeptember 25., vasárnap 08:20
"Országjáró körútra indul kedden a Magyar Rezidens Szövetség. Céljuk, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat érdemi intézkedéseket tegyen az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére – mondta Papp Magor, a szövetség elnöke.
Az Élhető magyar egészségügyért elnevezésű mozgalmuk keretében rendezett országjáráson először a miskolci és a mezőkövesdi kórházba mennek, a következő héten pedig Szeged és térsége nagyobb intézményeit látogatják körbe. A céljuk, hogy a következő egy, másfél hónapban végigjárják az összes nagy kórházat, hogy konzultáljanak a kollégákkal az egészségügyben kialakult helyzetről, a lehetséges megoldásokról, és egyúttal az akciójukhoz való csatlakozásra buzdítsanak. A rendezvényeken részt vesznek a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége helyi képviselői is.
A rezidensszövetség elnöke azt mondta: legalább háromezer nyilatkozatra van szükség ahhoz, hogy akciójuk sikeres lehessen. Ha ezt nem érik el, a felmondólevelek januártól nem aktiválódnak, ám meggyőződése, hogy ez a mennyiség összegyűlik majd - hangsúlyozta Papp Magor.

Annak idején Csehországban a 40 ezer tagú orvostársadalom 3800 nyilatkozattal vitte sikerre az akcióját, így Magyarországon a 28 ezres orvos létszám mellett háromezer felmondó nyilatkozattal már jelentős hatást lehetne gyakorolni a döntéshozókra - tette hozzá.
A rezidensszövetség elnöke azt is közölte, hogy mostanáig a csatlakozók elsősorban azok közül kerültek ki, akik a következő években amúgy is el akartak menni az országból, vagy valamilyen más módon akartak kiszállni a magyar egészségügyből.
Az államtitkárság által meghirdetett, rezidenseknek szóló ösztöndíjprogramról elmondta: nagyon fontos, mert hatszáz ember megélhetését segíti, de önmagában nem képes megállítani a migrációt. Számításai szerint az év végére 27 ezer alá csökkenhet a magyar egészségügyben ténylegesen dolgozó orvosok száma."
Eközben számos ügynökség várja külföldre dolgoz a Magyar orvosokat köztük Magyarország vezető ügynöksége a Doctors Abroad Healthcare Consulting