2013. február 7., csütörtök

El lehet menni orvosok - de törvényt sérthet, ha a gyereket is viszi! Vigyázz jön a gyámhivatal is viszi a gyereket!


El lehet menni orvosok - de törvényt sérthet, ha a gyereket is viszi! Avagy vigyázz jön a gyámhivatal és viszi a gyereket!



" Ellentétes az Európai Unió alapelveivel, például az emberek szabad mozgásával az a hazai jogszabály, amely szerint külföldre költözésnél a magyarok csak a gyámhatóság engedélyével vihetik magukkal a gyerekeiket. Ha ilyet nem kérnek, olyan - hosszas, kínos pillanatokkal járó - procedúrával nézhetnek szembe, mint a hvg.hu-nak erről mesélő orvos házaspár." írja Hvg.hu 

"Egy Spanyolországban négy éve orvosként dolgozó magyar házaspár ügyében kezdett vizsgálatot tavaly a gyámügy. A szülőknek utólag kellett igazolniuk, hogy ikerlányaik megfelelő körülmények között élnek és iskolába is járnak új lakóhelyükön „Megunván a magyarországi szélmalomharcot, az egyre növekvő orvosellenességet, az európai viszonylatban röhejesen alacsony fizetést és a betegek által hihetetlen magasnak hitt paraszolvenciát, optimistán nekivágtunk a világnak, és a véletlen úgy hozta, hogy a spanyol tengerparton sikerült állást találni. Nem rossz kis véletlen, igaz? :-)” Így mesélte el blogján a Bodnár-család, hogyan is kerültek ki Spanyolországba.





Levél a gyámhivataltól. Nem gondoltak semmi rosszra, amikor tavaly februárban a madridi nagykövet felhívta az édesanyát, Bodnár Editet, és arról értesítette, hogy a magyar gyámügy levelét szeretné neki elküldeni, amihez szüksége lenne egy e-mail címre. Ebből derült ki, hogy a szülőknek 30 napon belül be kell szerezniük egy gyámhatósági jóváhagyást kiskorú gyerekeik kivándorlásához, mert a kiköltözésnél ezt elmulasztották, és ezzel megsértették a magyar szabályokat.
A feladatot az édesanyának a gyámügynél is megerősítették. „Igazolni kell, hogy nem a híd alatt lakom, járatom őket iskolába, a jövedelmem elegendő a két gyerek megfelelő életszínvonalának biztosításához, a környezet megfelelő a gyermekek testi-lelki-szellemi fejlődéséhez stb.” – írta blogjában az édesanya, megjegyezve: „nagyon kedves, hogy így aggódnak (a gyámhatóságnál), de akkor felőlük az elmúlt három évben éhen is halhattak volna? A gyámügy részéről közölték azt is, hogy iskolába is tök illegálisan járnak a csajok, mert ahhoz is az ő engedélyük kellett volna.” A teljes cikket itt olvashatod. 


1 megjegyzés: