2011. május 14., szombat

Európai orvosi bruttó átlagbérek. Hol tartunk most?

Dolgozzon Angliában: további információ a www.doctorsabroad.hu  internet címen. 

2011. május 13., péntek

Elfogyott a rezidensek türelme.



Beváltani látszik korábbi ígéretét a Magyar Rezidensszövetség. Mint azt az eLitMed.hu-nak Papp Magor, a Szövetség elnöke már korábban is elmondta, az elmúlt hetekben egyetemi városokban és nagyobb egészségügyi központokban tett látogatásai során egyre markánsabb fellépést követelnek tőlük a fiatal orvosok. Az elnök egy budapesti konferencián jelentette be, hogy véget ért a türelem. Néhány hete levelet juttattak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azt kérték, az egészségügy kapjon prioritást, a kormány avatkozzon be, s biztosítson többletforrást az ágazatnak. Ők bíznak benne, hogy a miniszterelnök érteni fogja, hogy a jelen tendenciák és keretek között az egészségügy nem tud tovább működni.

Az orvosi munkaerőpiacot érő összehangolt elszívó mechanizmusok miatt azonnali és érdemi beavatkozásra van szükség. A dolgozók jövőképnélküliek, a fejvadász cégek elözönlötték a kórházakat, az osztrák és német munkaerőpiac a hazaiakhoz képest paradicsomi állapotokat kínál a kollégáknak, 2013-ig 4000 orvos hagyhatja el Magyarországot olyan cégeken keresztül mint a Doctors Abroad , s így tervezhetően működésképtelenné válhat a rendszer. Papp Magor jelezte azt is, tisztában vannak vele, hogy a kormány terveinek fő irányvonala a gazdaság talpra állítása, ám ez nem valósulhat meg akkor, ha az egészségügy összedől.

A Rezidens Szövetség országjárása során tapasztalták, hogy a kollégák elszántak és elkeseredettek, ezért „pozícióhoz, lehetőséghez mérten álljunk fel, s ne vállaljunk további részvételt a rendszerben” – mondta Papp Magor, s hozzátette, a betegek iránt érzett felelősség diktálja az összefogást. Jelezte azt is, a nyugati bérek negyede-ötöde elegendő lenne ahhoz, hogy itthon tartsák a doktorokat. Ugyanakkor elismerte, az egészségügyért felelős államtitkárság mindenben segíti a rezidenseket, ami nem igényel forrást, igyekszik úgy alakítani a törvényi kereteket, hogy könnyítsen a helyzetükön. Azonban ez már nem elég. A következő hetekben valamennyi, egészségügyben érintett szervezettel tárgyalásokat kezdeményeznek, felmérik a kitörési pontokat. Jelezte azonban, hogy a szövetségi tagság és a kollégák nagy része elkötelezett saját harcuk megvívására, hiszen minden alkalommal az önbecsülésükből veszítenek, amikor megkapják a fizetéspapírjukat hónap végén.

Azonnal reagált a Rezidens Szövetség elnökének felvetésére Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, aki azt mondta, az ország súlyos gazdasági válság után igyekszik talpra állni, s ez behatárolja az ő lehetőségeiket is: „szögekkel kivert pályán kell játszanom, de bevállaljuk a küzdelmet” – mondta a szakpolitikus. Hozzátette, több évtized pusztító munkájának az eredménye az a fizetés, amit ma az orvosok kapnak. „Nem hazudunk, nem tagadjuk el a problémákat, reális kiindulási pontokat keresünk.” Továbbra is abban bízik, hogy a folyamatban lévő struktúraátalakításból eredő megtakarításokkal érdemben tudják majd növelni a béreket.

„Lehet, hogy pechje van a mostani kormánynak a válság és a történelmi múlt miatt, de tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok már nem a szögekkel kivert utakra vannak kondicionálva” – ezt már Éger István, Magyar Orvosi Kamara elnöke mondta. Szerinte azt kell megértenie a kormánynak és a gazdasági vezetésnek, hogy emberek nélkül nem fogják tudni beindítani a gazdaságot sem. Úgy vélte, a rendszer nem fog összeomlani, de bizonytalanná válik a betegellátás, és növekedni fog az elkerülhető halálozások száma.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap reagált a kialakult helyzetre. Elismerte, az egészségügy azonnali átalakítására szükség van a magas színvonalú működés érdekében. Ezért számos ponton kívánnak változtatni az ágazatban, aminek érdekében az egészségügyért felelős államtitkárság tovább folytatja a tárgyalásokat az ágazati szereplőkkel, s a kormány elé viszi azokat a döntéshozatalt igénylő intézkedési terveket, amelyek az orvoskar itthon tartásához szükségesek. Ennek érdekében egyébként a kormány tervezi azt is, hogy megvizsgálja egy esetleges béremelés lehetőségeit is orvosaink megtartása érdekében.

forrás: eLitMed.hu – T.O. 2011-05-09