2011. október 27., csütörtök

1900 rezidens és szakorvos helyezte ügyvédi letétbe felmondólevelét.

     Eddig több mint 1900 rezidens és szakorvos helyezte ügyvédi letétbe felmondólevelét. A május végén hirdetett akció lényege, hogy tömegesen mondanak fel az orvosok, ha év végéig nem születik megállapodás a béremelésről, nyilatkozta Papp Magor A Rezidens Szövetség elnöke.
   Ugyanakkor az egyre súlyosbodó orvoshiányt mutatja, hogy csak alig minden harmadik nekik kiírt álláshelyet töltöttek be a rezidensek. Több olyan kórház is van, ahová 10-20 üres helyre egyetlen kezdő orvos sem jelentkezett. Az orvosi kamara elnöke szerint az orvoshiány már most veszélyezteti a betegek ellátását. Az egészségügyi államtitkár módosította a rezidensek ösztöndíjprogramját.



     A probléma gyökere a magyar orvosi életpálya teljes kilátástalansága és reménytelensége. Elfogyott a türelme az orvosoknak, már senki hajlandó értékes diplomáját alamizsna pénzre váltani Magyarországra. Sokan inkább külföldre vándorolnak, és attól sem rettennek vissza, ha orvosképzésüket vissza kell majd fizetniük, tekintettel, hogy a Nyugati bérekből ezt bármikor könnyedén megtehetik. A kérdés az, hogy ön szerint meddig lehet még a Magyar orvosokat, ápolókat, és egészségügyi szakdolgozókat nyúzni?