2011. július 15., péntek

Tíz évért havi 100 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak a rezidensek. De milyen áron?

Forrás: MTI | 2011. július 15. péntek 10:19 |


"A kezdő orvosoknak vállalniuk kell, hogy tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt, írja az MTI.

Havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt. 
A kormány erről szóló, múlt heti döntését Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár jelentette be


Szócska Miklós elmondta, hogy a Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó százezer forintos támogatásra, amelyet november elsejétől öt éven keresztül folyósítanának.
Kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be közölte az államtitkár, hangsúlyozva: gondoskodni fognak arról, hogy ezeket a támogatásokat valóban megkapják az érintettek.
Mint mondta, a mostani bejelentésükkel elsősorban azoknak üzennek, akik az idén végeztek és itthon szeretnének maradni; ez "egy első lépés". Szócska Miklós hozzátette, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének a függvényében a bérrendezést az egész rezidenstársadalomra szeretnék kiterjeszteni.
Az államtitkár jelezte, hogy lesznek még intézkedések az emberierőforrás-krízis kezelésére, ezen belül a bérezés javítására, de erről további információkat nem közölt, azt mondta, nem kíván ígérgetésekbe bocsátkozni.


Páva Hanna elmondta: a szerződésben a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzést követően még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis összesen tíz évig társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. A polgári szerződésben azt is vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát szögezte le a helyettes államtitkár.
Közlése szerint szerződésszegés esetén a szakorvosoknak kamatostul, de arányosan vissza kell fizetniük a kapott összeget.
A helyettes államtitkár kifejtette: a mostani programban elsősorban azok pályázhatnak, akik most szerezték meg a diplomájukat és novemberben kezdik meg szakorvosképzésüket; túljelentkezés esetén a tanulmányi eredmény, esetleg egyéb egyetemi és kórházi aktivitás alapján lehet elnyerni ezt a támogatást.
A pályázati pénz odaítéléséről az összeget folyósító Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, az egészségügyi államtitkárság, valamint a rezidensszövetség képviselőiből álló bizottság dönt majd.
Réthelyi Miklós szerint a szakorvosjelöltek ilyen jellegű támogatása már "egy régóta esedékes lépés" volt. Ezzel együtt a szaktárca az egész szakorvosképzés megújításával szeretné biztosítani a magyar egészségügy utánpótlását tette hozzá a miniszter." 
Ugyanakkor ha például külföldön vállalnak állást a rezidensek, nettó hatszázezer forinttal indítva a 10 év gyakorlat után már közel nettó 3 milliós fizetésre is számíthatnak.  További információ külföldi állásokkal kapcsolatban a www.doctorsabroad.hu címen. 
Forrás: MTI | 2011. július 15. péntek 10:19 |

2011. július 13., szerda

Hasznos információk Angliai munkavállaláshoz.

Munkavállalási regisztráció (Home Office regisztráció)

A brit parlament által jóváhagyott új szabályozás szerint a csatlakozó országok (alkalmazottként) munkát vállaló állampolgárainak statisztikai megfontolások és az ellenőrizhetőség érdekében a munkába állást követő 30 napon belül - postai úton - regisztráltatniuk kell magukat és állásukat az illetékes belügyminisztériumi hivatalnál (Workers Registration Team, Home Office, Walsall Road, Cannock, WS11 0WS).

      Az ehhez szükséges űrlap letölthető a brit belügyminisztérium, illetve a londoni magyar nagykövetség honlapjáról, de postázása telefonon is kérhető a Home Office formanyomtatvány-részlegétől.
A legtöbb angol munkaadó rendelkezik a formanyomtatvánnyal, amit a munkavállaló kérhet tőlük, amint el akarja indítani a regisztrációt.Szóval ha már locumozik, akkor a következő lépés, hogy a munkába állást követő 30 napon belül - postai úton (recorded) - regisztráltatnod kell magad a Home Office-nál (WRS, Munkavállalói Nyilvántartási rendszer), azaz az itteni belügyminisztériumnál. Ez úgy zajlik, hogy letöltöd a WRS kérvényt, a magyar nyelvű útmutatást a WRS kérvényhez, majd kitöltöd és 90 fonttal, 2 db útlevélképpel, az útleveleddel és a munkáltatód levelével (employment letter, amely igazolja, hogy ki a munkáltatód, mennyit keresel nála és mióta dolgozol ott, továbbá a munkáltató elérhetőségei.) elküldöd a címükre. Mivel az eredeti útleveledet elküldöd, előtte célszerű fénymásolatokat készítened és az elkövetkezendő néhány hétre ne tervezz utazást, hiszen eltart egy ideig, amíg visszaküldik.



NI Number

     Még egy dolog, amit tudnod kell; hogy az adózás és a társadalombiztosítási jogosultságok szempontjából fontos a National Insurance Number megszerzése. Ezt egy interjú alapján adják, amire a helyi Social Security Office-ban kerül sor. Előzőleg azonban időpontot kell kérni. Ezt megteheted telefonon, vagy e-mailben london.ninocallcentre@jobcentreplus.gsi.gov.uk címre kell elküldeni a te és a munkáltatód adatait), vagy személyesen a helyi Jobcentre Plusban (www.jobcentreplus.gov.uk), de mindenképpen kéznél legyenek a saját és a munkáltatód adatai. Az interjúra általában néhány hetet várni kell, majd további pár hét múlva postán érkezik a kártyád a számoddal. További információ a www.doctorsabroad.hu honlapon. Sok sikert kívánunk.