2012. szeptember 26., szerda

Luxuskörülmények orvosoknak külföldön ...



Luxuskörülményekkel csábítják a magyar orvosokat a fejvadászok ... írja a HVG.

Az alábbi címmel „Luxuskörülményekkel csábítják a magyar orvosokat a fejvadászok.” Jelentetett cikket a HVG.hu a mai napon. Magyarország egyik vezető orvosi és munkaerő közvetítőjének a Doctors Abroad Kft.-nek csak pár  hozzászólása lenne. A számok eltúlzottak, luxus körülmények nincsenek csak tisztességes bér amiből meglehetősen jól megélhet az ember.  … és ennyi.





"Óvatos becslések szerint is 4-5 ezer magyar orvos, a doktorok közel 20 százaléka vándorolt külföldre az utóbbi években a jobb megélhetés reményében. Többségük fiatal szakorvos, akiknek képzésére eddig tízmilliókat költött a magyar állam, viszont akkora fizetés és olyan körülményeket nem tud nyújtani, hogy a fejvadász cégek által megcélzott, jobbnál jobb ajánlatokkal megkínált szakembereket itthon tartsa. Az Orbán-kabinet is későn kapott észbe, ráadásul az augusztusban átutalt béremelés nemcsak kevés, de a fedezete is kétséges, így marad a júniusban alkotmányellenesnek talált röghöz kötés.

Többhetes svéd nyelvtanfolyam egy spanyolországi üdülővárosban, előre kibérelt lakás, állás a feleségnek, óvoda a gyereknek: ezekkel a kecsegtető feltételekkel csábította ki fél évvel ezelőtt az egyik fővárosi kórház orvosát egy erre specializálódott fejvadász cég. A 35 éves Péter két évvel ezelőtt letette a szakvizsgáját, a kórházi munkája mellett magánpraxist is vitt, családot alapított – amíg meg nem keresték a svéd kórház ajánlatával, nem tervezte, hogy külföldön vállal munkát.
Döntésével nincs egyedül, a 30-39 közötti korosztályból kétszer annyi orvos vándorolt ki, mint a huszonéves, friss diplomások közül, akik viszont szintén nagy számban vállalnak állást Nyugat-Európában. Ráadásul nemcsak a rezidensek és a szakorvosok, hanem az ápolók, a szakdolgozók fokozódó elvándorlása is komoly zavarokat okoz már a hazai egészségügyben.
Az orvosok alulfizetettségét az elmúlt évtizedekben egyik kormány sem tudta orvosolni, a második Orbán-kabinet is az orvosszervezetek fenyegetőzése és a rezidensek tömeges felmondásánakveszélye miatt tett lépéseket. Egyszerre oszt kalácsot és használ korbácsot: részben a nyáron átutalt bérkiegészítéssel próbálja itthon tartani az egészségügyben dolgozókat, másrészt a friss diplomások röghöz kötésével próbálja lefékezni az egyre súlyosabb gondokat okozó folyamatot.
Megdöbbentő számok


„Ha egy évfolyambulit szerveznék, valószínűleg könnyebben tudnám összehozni Münchenben, mint idehaza” – utalt az elvándorlás mértékére Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség 32 éves elnöke. Úgy tűnik, a miniszterelnöki ígéretek, majd az egészségügyi dolgozók számláján megjelenő kiegészítés eddig nem győzte meg az orvosokat és ápolókat. Az Új Dunántúli Napló két héttel az augusztusi béremelés átutalása után számolt be arról, hogy a pécsi egyetemi klinikán több mint 20 ápoló egyszerre jelentette be a felmondását, és külföldre ment dolgozni."  További információ külföldi egészségügyi állásokról itt található. 

Forrás: www.hvg.hu