2010. november 10., szerda

Külföldi orvosi munka. Tippek és tanácsok.

A kezdet avagy hogyan fogjunk bele.

Manapság sok orvos gondolkozik azon, hogy külföldön vállaljon munkát. A két főcél Anglia és Németország. Ez a cikk azoknak szól akik Angliát célozzák meg.


            Köztudott, hogy a fő motivációs tényező a külföldi munkavállalásban a jobb pénzkereset, stabilabb, kiszámíthatóbb életvitel. A számottevően jobb munkakörülmények, a szakma szabályainak és feltételeinek minden szempontból megfelelő kórházak és nem utolsó sorban EU munkaidő normatíva betartása várja Angliában a dolgozni vágyó orvosokat.
Ugyanakkor mindenkinek egyénileg kell mérlegelni, hogy valóban szeretne-e és tud-e Angliában dolgozni. Általában a legfőbb akadály a megfelelő nyelvhiány.
Ha ön eltökélt akkor vessen pár pillanatot tippeinkre amivel megkönnyítheti angliai orvosi munkavállalását.

1. Keressen egy kollegát aki dolgozott vagy dolgozik kint.
Kérdezze ki. (Legfontosabb az első kézből való, autentikus tapasztalat.)  Persze 2 vagy 3 kollega még jobb. Jól gondolja végig, valóban szeretne-e és képes-e külföldön dolgozni. Beszélje meg családjával.

2. Gyakorolja angolját, és úgyszintén szakmai angolját.
Nem szükséges perfekt angol, azonban egy magabiztos középfokú nyelvtudás elengedhetetlen. Fontos a jó kommunikációs készség - mely persze mindig fejleszthető - merni kell beszélni, ha kell kérdezni, hisz betegek életéről van szó.

3. Nyelvvizsgának kell. Nélküle nem megy. A legjobb az IELTS Akadémiai 7.0 vagy felette, de más egyéb nyelvvizsgák (Oxford, Cambridge stb.) is elfogadhatók, nem utolsó sorban a magyar állami középfokú (bár ezzel lehetnek problémák)

4. Vásároljon angol nyelvű szakkönyveket, már itthon is kaphatók.
Az Oxford University Press egyik legsikeresebb orvosi kézikönyveit tudnám (Oxford University Handbooks) ajánlani. Na persze nem elég megvenni, olvasni is kell. http://www.doctorsabroad.hu/konyvek.html

5. Készítsen vagy ha megengedheti készítessen  egy profi angol szakmai CV-t, ne hagyja az utolsó percre. A Cv. az ön ajánló levele, megfelelő angollak. http://www.doctorsabroad.hu/cv.html

6. Publikáljon angol nyelvű szaklapokba. Imádják az angolok, nagy előny.

7. Angol kórházi gyakorlat mint például ösztöndíj  (Erasmus, Phd stb) szinte automatikus belépőnek számit.

8. Az angliai clinical attachment (kórházi gyakorlat), úgyszintén automatikus beszállókártya.

9. Járjon utána, hogy tud e fizetés nélküli szabadságot kivenni, így nem veszíti el otthoni állását és haza tud menni, ha nem teszik az angliai élet.

10. Járjon utána, hogy esetleg van e lehetőség Angliai munkájának az otthoni szakképzésbe való beszámítására.  Meglepő, de sokksor ez nem is olyan lehetetlen.

11. Legegyszerűbb egy ügynökség igénybevétele.  Nyilván aki ezzel foglalkozik főállásban az profi a témában. Vigyázzon azonban, sok kontár van a piacon. Szerintünk locum NHS (kórházi) munkára a Doctors Abroad Kft a legmegfelelőbb. http://www.blogger.com/goog_1091039543

12. Repülőjegyek (persze fapados, jó pár hónapra előre lefoglalva)

13. A tévképzetek eloszlatása. A tények:jól figyeljen mert ez most mind igaz!!!

- Anglia jelenleg korlátlan számú orvost fel tud venni mindenféle szakterületen. Ok: Az EU miatt már nem tudnak Indiából és Pakisztánból toborozni. Csak az Unió jön számításba.

- Anglia jobb mint Írország. Ok: nagyobb, több állás (5 millió fő kontra 60 millió), jobban fizető, kisebb gazdasági válság, és nem utolsó sorban közelebb van, olcsóbb az utazás, és az élet is olcsóbb.

- RMO munka vagy Locum NHS munka. Válasz. Attól függ. NHS (dupla fizetés RMO-hoz képest, szakmai előmenetel, valódi orvosi munka műtétekkel, ambulanciával stb. csak úgy mint otthon „The real world”) RMO (több szabadidő, kevesebb pénz, szakmai előmenetel nulla, de nagyon kényelmes. Jobbára vérvételi tevékenységből áll.)

Sok sikert mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése