2011. július 13., szerda

Hasznos információk Angliai munkavállaláshoz.

Munkavállalási regisztráció (Home Office regisztráció)

A brit parlament által jóváhagyott új szabályozás szerint a csatlakozó országok (alkalmazottként) munkát vállaló állampolgárainak statisztikai megfontolások és az ellenőrizhetőség érdekében a munkába állást követő 30 napon belül - postai úton - regisztráltatniuk kell magukat és állásukat az illetékes belügyminisztériumi hivatalnál (Workers Registration Team, Home Office, Walsall Road, Cannock, WS11 0WS).

      Az ehhez szükséges űrlap letölthető a brit belügyminisztérium, illetve a londoni magyar nagykövetség honlapjáról, de postázása telefonon is kérhető a Home Office formanyomtatvány-részlegétől.
A legtöbb angol munkaadó rendelkezik a formanyomtatvánnyal, amit a munkavállaló kérhet tőlük, amint el akarja indítani a regisztrációt.Szóval ha már locumozik, akkor a következő lépés, hogy a munkába állást követő 30 napon belül - postai úton (recorded) - regisztráltatnod kell magad a Home Office-nál (WRS, Munkavállalói Nyilvántartási rendszer), azaz az itteni belügyminisztériumnál. Ez úgy zajlik, hogy letöltöd a WRS kérvényt, a magyar nyelvű útmutatást a WRS kérvényhez, majd kitöltöd és 90 fonttal, 2 db útlevélképpel, az útleveleddel és a munkáltatód levelével (employment letter, amely igazolja, hogy ki a munkáltatód, mennyit keresel nála és mióta dolgozol ott, továbbá a munkáltató elérhetőségei.) elküldöd a címükre. Mivel az eredeti útleveledet elküldöd, előtte célszerű fénymásolatokat készítened és az elkövetkezendő néhány hétre ne tervezz utazást, hiszen eltart egy ideig, amíg visszaküldik.NI Number

     Még egy dolog, amit tudnod kell; hogy az adózás és a társadalombiztosítási jogosultságok szempontjából fontos a National Insurance Number megszerzése. Ezt egy interjú alapján adják, amire a helyi Social Security Office-ban kerül sor. Előzőleg azonban időpontot kell kérni. Ezt megteheted telefonon, vagy e-mailben london.ninocallcentre@jobcentreplus.gsi.gov.uk címre kell elküldeni a te és a munkáltatód adatait), vagy személyesen a helyi Jobcentre Plusban (www.jobcentreplus.gov.uk), de mindenképpen kéznél legyenek a saját és a munkáltatód adatai. Az interjúra általában néhány hetet várni kell, majd további pár hét múlva postán érkezik a kártyád a számoddal. További információ a www.doctorsabroad.hu honlapon. Sok sikert kívánunk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése